Nr. 200317, Lezing: Johannes Passion

Met: Anneke Huitink, artistiek leider Stichting Archipel

Datum: dinsdag 17 maart 2020

Tijd: 10.00 tot 12.00 uur

Plaats: Filmzaal Bibliotheek, Wassenaar

​De Johannes Passion is een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus volgens het evangelie volgens Johannes.

In de lezing kijken wij allereerst naar de rollen die in het evangelie voorkomen, zoals Pilatus, de evangelist, de menigte, de hoge priesters. Bach heeft daar een muzikale vormgeving bij gekozen waarmee de tekst zo goed mogelijk gaat spreken. Dit wordt geïllustreerd met luistervoorbeelden.

Zo kunnen wij horen hoe de stukken tekst, als zij gezongen en gespeeld worden, heftiger of intenser kunnen worden ervaren. Daarna kijken wij hoe Bach het evangelie onderbreekt met eigen muzikale toevoegingen. Na een scène uit het evangelie laat hij door een toegevoegd stuk (een aria of een koraal) zien wat hem ontroerd heeft, waar hij geschokt is, hoe hij waarschuwt of een les haalt uit de scène. 

Na deze lezing herkent u in de Johannes Passion de vertelling van Bach, zijn persoonlijke ontroering op het onderliggende evangelie. 

Op Palmzondag, 5 april 2020, zal in De Goede Herder kerk in Wassenaar de Johannes Passion worden uitgevoerd. Deelnemers aan de lezing zijn verzekerd van een goede plaats in de kerk. De toegang is vrij maar met een vrijwillige bijdrage kan deze uitvoering nu en in de toekomst plaatsvinden.

N.B. De lezing zal doorgang vinden bij deelname van minimaal 20 deelnemers

Let op: De boekingsdatum voor dit evenement is helaas verstreken. U kunt niet meer boeken.

Overige informatie

Kosten

€ 17,50 p.p. leden
€ 20,00 p.p. introducés

Boeking

tot 02 maart 2020