Nr. 191007, Literatuur als venster op de tijd

Datum: maandag 07 oktober 2019

Docent: Bob Hakkeling, oud-docent Adelbert College

Start: maandag 7 oktober 2019, 11 november, 9 december 2019, 13 januari, 10 februari, 30 maart 2020

Tijd: 6 x van 14.15 tot 16.00 uur

Plaats: Verkade Clarkzaal, Bibliotheek Wassenaar

​Veel Europese literatuur gebruikt de bewogen geschiedenis van het continent en zijn koloniën als decor voor literaire fictie. In deze cursus wordt de historische achtergrond van de gelezen werken nader belicht. Waar nuttig wordt ook ingegaan op de schrijver en zijn stijlmiddelen.

Maandag 7 oktober 2019


Jan van Aken, De Ommegang

De middeleeuwen in al hun soms kleurrijke, soms gruwelijke vormen. Er wordt gereisd, over land, over zee. Van Engeland en Frankrijk naar Italië, het Ottomaanse Rijk en zelfs de Aziatische steppen om te eindigen in het Zwitserse Konstanz waar in de 15e eeuw een belangrijk concilie plaatsvindt. 


Maandag 11 november 2019


Edmund de Waal, De haas met de amberkleurige ogen

(heruitgegeven als De haas met de ogen van barnsteen)

Aan de hand van een verzameling Japanse kunstvoorwerpen wordt de Joodse familie Ephrussi, puissant rijke graanhandelaren en kunstverzamelaars, gevolgd. Door hun contacten in de kunstwereld maken wij kennis met tal van grootheden uit de late 19e eeuw. Parijs en Wenen. Met de dreigende opkomst van het antisemitisme …


Maandag 9 december 2019


Jan Guillou, Bruggenbouwers

De grote eeuw. Zo noemt Guillou zijn project om in een serie romans de 20e eeuw te schilderen. Dit eerste deel laat ons kennismaken met drie broers, ingenieurs, waarvan de oudste twee, Lauritz en Oscar, spoorwegen aanleggen in Noorwegen en Duits Oost-Afrika.


Maandag 13 januari 2020


Jonathan Rabb, Rosa

November 1918. De keizer is gevlucht, de oorlog verloren. De onafhankelijke socialisten (communisten) Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg beginnen in Berlijn de Spartacusopstand. In de loop van de eerste maanden van 1919 worden beiden vermoord. De moord op Rosa is nooit helemaal opgehelderd. Rabb maakt er een echte politiethriller van.


Maandag 10 februari 2020


Erich Maria Remarque, Arc de Triomphe

Vanaf januari 1933 wordt het voor communisten, socialisten, intellectuelen, schrijvers en beeldend kunstenaars onmogelijk om nog tegen het regime te ageren, om van de problemen van de Joodse bevolking nog te zwijgen. Velen zoeken hun toevlucht in het buitenland. De Duitse gemeenschap in Parijs staat centraal in deze aanklacht tegen het totalitarisme.


Maandag 30 maart 2020


Philip Roth, Het complot tegen Amerika

Na zijn dood in 2018 mag deze door velen als grootste moderne schrijver van de Verenigde Staten beschouwde auteur niet ontbreken. In de jaren 30 liepen de tegenstellingen hoog op tussen mensen met begrip voor de nazi's en gezworen tegenstanders. Velen wilden dat hun held, de beroemde piloot Charles Lindbergh, met fascistische opvattingen, president zou worden. Roth, een Joodse auteur, schrijft een distopie over een Amerika met een antisemitische regering.

Let op: De boekingsdatum voor dit evenement is helaas verstreken. U kunt niet meer boeken.

Overige informatie

Kosten

€ 50,00 p.p. leden
€ 55,00 p.p. introducés

Boeking

tot 22 september 2019