Nr. 221010, Cursus: Literatuur als venster op de tijd

Met: Bob Hakkeling, oud-docent Adelbert College

Datum: maandag 10 oktober 2022

Start: maandag 10 oktober, 14 november, 12 december 2022, 09 januari, 13 februari, 13 maart 2023

Tijd: 6x van 14.15-16.00 uur

Plaats: Bibliotheek Wassenaar, Langstraat 40, Wassenaar

​Na de Balkan in het vorige seizoen gaat ditmaal de blik naar Oost-Europa. De actuele gebeurtenissen maken deze keuze tragisch genoeg alleen maar urgenter.
Maandag 10 oktober 2022, Kristina Sabaliauskaitė, Peters keizerin
Dit boek beschrijft beeldend als een filmscript hoe een Litouws meisje via via geliefde en later echtgenote van tsaar Peter de Grote wordt en uiteindelijk, als Catharina I, ook keizerin.
Maandag 14 november 2022, Guzel Jachina, Wolgakinderen
Dit boek beschrijft het leven van Duitse migranten aan de benedenloop van de Wolga. Vaak door hongersnood gedreven trokken zij naar verre streken. Het verhaal is geschreven als een sprookje met verwijzingen naar de geschiedenis.
Maandag 12 december 2022, Lisa Weeda, Aleksandra   
Een Nederlandse, met Oekraïnse wortels, gaat op zoek naar verhalen over haar oma, die na de Tweede Wereldoorlog waarin zij dwangarbeid voor de Duitsers moest verrichten, in Nederland terechtkwam.
Maandag 09 januari 2023, Ilmar Taska, Pobeda 1946 
Hoe na de Duitse bezetting Estland door de Sovjet-Unie bevrijd en meteen weer bezet werd. Een surveillancestaat die inzet van kinderen niet schuwde.
Maandag 13 februari 2023, Philippe Sands, Oost-Weststraat
De auteur is hoogleraar internationaal recht in Londen. Hij gaat op zoek naar de daden en motieven van Hans Frank, de Duitse gouverneur van Polen in de Tweede Wereldoorlog. Hij beschrijft ook de Neurenbergse processen en de internationale discussies over oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Met name de rol van de hoogleraren Lauterpacht en Lemkin, net als de schrijver afkomstig uit of werkend in Lemberg, tegenwoordig Lviv. Heel actueel!
Maandag 13 maart 2023, John Steinbeck, De druiven der gramschap, gekoppeld aan Aimée de Jongh (graphic novel), Dagen van zand
Zowel het boek als de strip gaan over de dustbowl. Een periode van extreme droogte en hongersnood in het Midden-Westen van de Verenigde Staten in de jaren '30. Op verzoek weer een uitstapje naar de VS. Gekoppeld aan het actuele probleem van klimaatverandering. Zowel de roman als het stripverhaal zijn bijna 100 jaar na elkaar internationale prijswinnaars.

Let op: De boekingsdatum voor dit evenement is helaas verstreken. U kunt niet meer boeken.

Overige informatie

Kosten

€ 32,50 p.p. leden
€ 35,00 p.p. introducés

Boeking

tot 25 september 2022