Nr. 211213, Cursus: Literatuur als venster op de tijd

Met: Bob Hakkeling, oud-docent Adelbert College

Datum: maandag 13 december 2021

Start: maandag 13 december 2021 en 10 januari, 14 februari, 14 maart, 11 april 2022

Tijd: 5 x van 14.15-16.00 uur

Plaats: Verkade Clarkzaal, Bibliotheek Wassenaar, Langstraat 40, Wassenaar

​Veel Europese literatuur gebruikt de bewogen geschiedenis van het continent en zijn koloniën als decor voor literaire fictie. In deze cursus wordt de historische achtergrond van de gelezen werken nader belicht. Waar nuttig gaan wij ook in op de schrijver en zijn stijlmiddelen.
Maandag 13 december 2021/Laurent Binet: Beschavingen
Na een korte geschiedenis van de Vikingverkenningen in Noord-Amerika belanden die in Midden-Amerika en op de Caraïbische eilanden. Daar treffen zij de Inca’s die hun macht tot daar hebben uitgebreid. Dan volgt een magische omkering van feiten: een Inca-vloot vertrekt naar Portugal en neemt de jonge keizer Karel V gevangen in Spanje. Vandaar trekt men naar het noorden. Een beeld van Europa in de renaissance gezien door Zuid-Amerikaanse ogen.

Maandagen 10 januari en 14 februari 2022
Onze blik gaat naar de Balkan. Een kruitvat tussen het Habsburgse Rijk, het Ottomaanse Rijk en het Russische Tsarenrijk. Nog in de jaren ’90 raakte ook Nederland betrokken bij de nog immer voortdurende conflicten. Van drie boeken adviseert de cursusleider er tenminste twee te lezen.
Slobodan Snajder, De Reparatie van de Wereld
Een monumentale roman die Duitse emigranten volgt die in 1770 de oproep van keizerin Maria Theresia volgen om naar Slavonië (Kroatië) en Transsylvanië (Roemenië) te komen om land te ontginnen. De gevolgen die dat heeft voor hun relatie met de plaatselijke bevolking leidt in de twintigste eeuw tot bittere conflicten. Prachtig geschreven met bijzondere compositorische vondsten.
Drago Jancar, En ook de Liefde
Jonge Slovenen raken vermalen tussen de oorlogvoerende machten. Degenen met een Oostenrijkse achtergrond worden na de Anschluss als Duitsers behandeld en moeten in Duitse krijgsdienst. De Joegoslavische landgenoten raken betrokken bij de partizanengroepen. En dan grenst Slovenië ook nog aan Italië. Wat in andere tijden een liefdesgeschiedenis was geworden …..
Guido van Hengel, Roedel
Een geschiedenis van het moderne Joegoslavië inclusief het einde na de dood van Tito. Geschreven door een jonge historicus die (net als Geert Mak) journalistieke en literaire stijlelementen toepast als hij de (zwerf)honden een hoofdrol geeft.

Maandag 14 maart 2022/Stefan Hertmans, De Opgang
De afgelopen tijd verschenen verschillende romans die een woning als hoofdpersoon hebben. De geschiedenis van hun bewoners staat centraal. Er zijn beslist juweeltjes bij. Roxane van Iperen staat al volop in de belangstelling met ‘Het Hoge Nest’, nog maar net verscheen Edmund de Waal met ‘Brieven aan Camondo’ over het stadspaleis dat in de straat van zijn voorouders Charles Ephrussi stond. Ook van een Joodse bankier …… ‘De Opgang’ beschrijft de gebeurtenissen in Hertmans huis in het centrum van Gent dat door een Vlaamse ultra-nationalist met zijn strenggelovige Nederlandse vrouw bewoond werd. Misschien het begin van een serie?

Maandag 11 april 2022/Jan Guillou, Tussen Rood en Zwart
De broers Lauritzen worden weer verenigd na de eerste wereldoorlog. Eerst in Duitsland, dan in Zweden. De roaring twenties en de opkomende spanningen in Europa vormen de achtergrond van het leven van Lauritz, Oscar en Sverre die tot welstand komen en veel bekende kunstenaars tot hun kennissenkring mogen rekenen.

Boeken

Kosten


Nr. 211213, Cursus: Literatuur als venster op de tijd€ 42,50 p.p. (Introducés)

Uw gegevens
  •   
  •   

Aantal deelnemersMachtigingVelden met een * zijn verplicht

Overige informatie

Kosten

€ 40,00 p.p. leden
€ 42,50 p.p. introducés

Boeking

tot 28 november 2021