Nr. 201021, Bij het NUT op de thee (2) met lezing “Drie Oktober, Leidens Ontzet”

Met: Cor Smit, stadshistoricus Leiden

Datum: woensdag 21 oktober 2020

Tijd: 14.00 tot 16.00 uur

Plaats: Persijnzaal, Warenar, Kerkstraat 75, Wassenaar

​Deze middag staat in het teken van Drie Oktober, Leidens Ontzet. Een boeiend onderwerp, reden om gezellig te blijven napraten.
Dit jaar wordt deze historische gebeurtenis in Leiden minder grootschalig gevierd dan normaal. Dat is de schuld van Covid-19. Maar ongetwijfeld eten de Leidenaars dan in ieder geval toch hutspot, haring en wittebrood en valt er op bescheiden schaal weer veel te vieren.


Op eerder genoemde datum viert de Leidse bevolking het Ontzet van Leiden, in 1574. Maanden was de stad belegerd, eigenlijk al voor de tweede keer dat jaar. Maar Willem van Oranje en zijn watergeuzen staken de dijken door en het water joeg de Spaanse troepen op de vlucht, terwijl de geuzenschepen de stad naderden. Het was een keerpunt in de Leidse geschiedenis en een belangrijk moment in de vrijheidsstrijd tegen de koning van Spanje.
Cor Smit, Leids stadshistoricus, vertelt de geschiedenis van het Beleg en Ontzet en de viering ervan. Allerlei verhalen komen aan de orde: bood burgemeester Van der Werff het hongerende volk zijn arm aan? Vond Cornelis Joppensz wel een pot met hutspot? En wat zat er in de hutspot? Welke rol speelde Magdalena Moons? Wie waren de Leidse Glibbers? Waarheen verwijzen de halve maantjes op het Leidse stadhuis? Kreeg Leiden haar universiteit als beloning voor haar heldhaftig gedrag? Sinds wanneer is Leidens Ontzet eigenlijk een volksfeest?
En passant zal kort worden ingegaan op de vraag wat Wassenaar eigenlijk merkte van de Nederlandse Opstand en het Beleg van Leiden.

Nr. 201021, Bij het NUT op de thee (2) met lezing “Drie Oktober, Leidens Ontzet”

Let op: De boekingsdatum voor dit evenement is helaas verstreken. U kunt niet meer boeken.

Overige informatie

Kosten

€ 15,00 p.p. leden
€ 17,50 p.p. introducés

Boeking

tot 06 oktober 2020