Nr. 201013, Lezingencyclus: China

Met: Inge Jansen, Chinadeskundige, gespecialiseerd in de Chinese cultuur en maatschappij; tevens auteur

Datum: dinsdag 13 oktober 2020

Start: dinsdag 13, 27 oktober, 10, 24 november, 8 december 2020

Tijd: 5x van 10.00 tot 12.00 uur

Plaats: Messiaskerk, Zijllaan 57, hoek Hofcampweg, Wassenaar

Dinsdag 13 oktober 2020
Reis van duizend mijl
'Een reis van duizend mijl begint met een eerste stap', zo luidt een Chinees spreekwoord.
Inge Jansen zette haar eerste stap in China in 1993 en heeft inmiddels duizenden kilometers kriskras door dit immense land afgelegd: van de Zijderoute in het verre westen van China tot de afgelegen bergstreken in het zuidwesten, de uitgestrekte graslanden van Binnen-Mongolië en de drukke metropolen Shanghai, Guangzhou en Beijing, waar zij de afgelopen tien jaar woonde.
Tijdens deze eerste lezing maakt u op een heel persoonlijke wijze kennis met dit fascinerende land, de cultuur, tradities en de mensen.
Dinsdag 27 oktober 2020
China actueel
Tijdens deze lezing wordt ingegaan op allerlei actuele thema’s die spelen in China. We kijken naar de wijze waarop de Chinese Communistische Partij georganiseerd is en welke invloed deze partij heeft op het leven van de Chinezen. We gaan in op de grote economische stappen die China de afgelopen veertig jaar heeft gemaakt zoals het ontstaan van een stedelijke middenklasse, maar ook leegloop van het platteland, inkomensongelijkheid, milieuvervuiling en corruptieschandalen. Ook de  (inmiddels afgeschafte) 1-kindpolitiek en de uitwerking daarvan komen aan de orde, alsook de opkomst van China als wereldmacht en de geopolitieke spanningen die dit met zich meebrengt. Natuurlijk ontbreekt ook het onderwerp dat de wereld momenteel in zijn greep houdt niet: het coronavirus, waarvan de oorsprong in de Chinese stad Wuhan ligt.


Dinsdag 10 november 2020
Beijing
U wordt in deze lezing meegenomen naar de boeiende hoofdstad van China, die eeuwenlang ook de zetel van de Chinese keizers was. Tal van tempels, paleizen en uitgestrekte parken herinneren nog aan dat rijke keizerlijke verleden en vormen een groot contrast met de moderne architectuur die ook volop in deze stad te vinden is. Laat u verrassen en ontdek hoe eeuwenoude tradities uit het oude Beijing nog altijd blijken te bestaan in deze tegenwoordig zo moderne stad..


Dinsdag 24 november 2020
Shanghai
Shanghai is met voorsprong de modernste en rijkste stad van China. Onder die glamoureuze buitenkant gaat een stad met vele gezichten schuil. In het financiële hart van de stad  glinsteren de wolkenkrabbers, terwijl in de smalle steegjes van de oude stad de was te drogen hangt aan bamboestaken en de heer des huizes, gekleed in alleen een zijden pyjama, een ommetje door de buurt maakt.
In de voormalige Franse Legatie waant men zich soms in een Europese stad, waar villa’s met groene binnentuinen pronken langs met platanen omzoomde lanen. We gaan ook terug naar de roerige jaren ’20 en ’30, toen Shanghai het imago van ‘Parijs van het Oosten’ kreeg.
Dinsdag 8 december 2020
Schoonheidsidealen in China
In deze laatste lezing wordt ingegaan op traditionele schoonheidsidealen in China. Over dames in het klassieke China die hun gezichten versierden met bloesemblaadjes en vissenschubben, en over hedendaagse vrouwen die hun gezicht tegen de zon beschermen met face-kini’s en hun ogen laten vergroten met speciale lenzen.Deze presentatie geeft inzicht in het Chinese schoonheidsideaal en gaat ook in op de positie van vrouwen door de eeuwen heen en hoe vooral hedendaagse vrouwen hun schoonheid gebruiken om zich staande te houden. Ook de gebonden voetjes komen aan de orde, want ja, ook die waren ooit onderdeel van een schoonheidsideaal.

Nr. 201013, Lezingencyclus: China

Let op: De boekingsdatum voor dit evenement is helaas verstreken. U kunt niet meer boeken.

Overige informatie

Kosten

€ 75,00 p.p. leden
€ 85,00 p.p. introducés

Boeking

tot 28 september 2020