Nr. 191021, Feestvieren in de Gouden Eeuw

Datum: maandag 21 oktober 2019

Docent: Constance Scholten, kunsthistorica

Start: maandag 21 oktober, 18 november 2019

Tijd: 2 x van 14.15 tot 16.00 uur

Plaats: Verkade Clarkzaal, Bibliotheek Wassenaar

​Voor het NUT afdeling Wassenaar is 2019 een jubileumjaar. Het 100-jarig bestaan werd begin dit jaar gevierd met een feestelijke middag vol muziek, gezelligheid, drankjes en hapjes. Deze elementen mogen tegenwoordig bij de meeste festiviteiten niet ontbreken, maar hoe was dat in de Gouden Eeuw? Wat vierde men toen, op welke manier en wat kwam er zoal op tafel? Waren de feesten vergelijkbaar met die van nu of veranderde er in de laatste eeuwen het een en ander? 

In deze cursus wordt geprobeerd om, op basis van beeldende kunst en literatuur, deze vragen te beantwoorden en zo een beeld te geven van verschillende feestelijkheden in het leven van de rijke en de minder kapitaalkrachtige 17e-eeuwer. 

De eerste bijeenkomst zal worden gewijd aan de viering van hoogtijdagen in de persoonlijke sfeer: verloving, huwelijk, geboorte en doop, maar ook maaltijden en bijeenkomsten van vrolijke gezelschappen en schutters, al dan niet in de open lucht. Plezier in herbergen en andere publieke gelegenheden wordt hierbij niet vergeten.

Tijdens de tweede cursusmiddag komen meer algemene feestdagen aan de orde: Driekoningen, het Pinkster- of Meifeest, Prinsjesdag, Kermissen en Jaarmarkten en natuurlijk de Sinterklaasavond.

Nr. 191021, Feestvieren in de Gouden Eeuw

Let op: De boekingsdatum voor dit evenement is helaas verstreken. U kunt niet meer boeken.

Overige informatie

Kosten

€ 20,00 p.p. leden
€ 22,50 p.p. introducés

Boeking

tot 06 oktober 2019