Urgente boeking

Nr. 180920, Kunstgeschiedenis I

Datum: donderdag 20 september 2018

Docent: Lisette van der Krogt, kunsthistorica

Start: donderdag 20, 27 september, 04, 11, 25 oktober, 01, 08, 15, 22, 29 november 2018

Tijd: 10 x van 10.00 tot 12.00 uur

Plaats: Filmzaal, Bibliotheek Wassenaar

​De cursus Kunstgeschiedenis I bestaat uit vier lezingen over de Nederlandse Realistische Schilderkunst II, twee lezingen over de Nederlandse architectuur van 2015-2017 en vier lezingen (eerste vier van een serie) over de Hollandse schilderkunst in de 16e en 17e eeuw.

Nederlandse Realistische Schilderkunst

Kunstenaars hebben door de eeuwen heen de werkelijkheid altijd naar hun hand gezet en ook Nederlandse kunstenaars vormen hierop geen uitzondering. Het realisme is een dominante factor in onze schilderstraditie. Na de Tweede Wereldoorlog is het realisme een beladen begrip geworden. Men zocht naar nieuwe wegen om zich te uiten en richt zich vooral op de abstracte kunst. Ondanks de opkomst van deze nieuwe richting blijft een groep kunstenaars in de realistische traditie schilderen. Omstreeks 1950 zijn er schilders die met grote aandacht voor de schildertechniek werken en streven naar picturale perfectie. Zij gaan zich organiseren en met gelijkgezinde collega’s exposeren. Sommige kunstenaars onderscheiden zich door fotografische nauwgezetheid, anderen door gebruik van magische elementen of historische inspiratiebronnen. Ook is de variatie in penseelvoering groot: van zeer fijn tot met grote kwasten opgezette expressionistische doeken. De waardering  voor deze Nederlandse realistische schilderkunst neemt steeds meer toe. Kunstenaars die onder meer aan bod komen zijn Dick Pieters, Peter van Poppel, Michael Raedecker, Matthijs Röling en Co Westerik.

Nederlandse architectuur van 2015-2017

Een kort overzicht van de meest toonaangevende en opmerkelijkste gebouwen in ons land wordt besproken. Er wordt aandacht besteed aan nieuwe woonvormen, de herontdekking van het platteland en de rol van particuliere opdrachtgevers.

Hollandse schilderkunst in de 16e en 17e eeuw

De periode van (ruwweg) 1590 tot 1710 staat bekend als de Gouden Eeuw van de Hollandse schilderkunst. Er waren toen meer dan 5.000 schilders actief, die tussen de vijf en acht miljoen schilderijen van een kwalitatief hoog niveau maakten. Er werden historische, mythologische en religieuze onderwerpen geschilderd als ook portretten, maar daarnaast specialiseerden schilders zich in genres als het stilleven, het landschap, het kerkinterieur, het dagelijks leven, het stadsgezicht, marines enzovoort. De grote bloei van de schilderkunst in de 17e eeuw kan slechts begrepen  worden in het licht van de grote politieke, economische, godsdienstige, sociale en culturele veranderingen die er in de 16e eeuw plaatsvonden. Deze cursus gaat uitgebreid in op al deze veranderingen en ontwikkelingen - het eerste deel zal voornamelijk over de 16e eeuw gaan en schilders behandelen als Lucas van Leyden, Jan van Scorel, Maerten van Heemskerck en vele anderen.

De (apart te boeken) excursie vindt plaats op donderdag 13 december 2018. Bestemming is de tentoonstelling Relieken in het Museum Catharijne Convent te Utrecht (nadere informatie bij excursies).

Let op: De boekingsdatum voor dit evenement is helaas verstreken. U kunt niet meer boeken.

Overige informatie

Kosten

€ 98,50 p.p. leden
€ 108,50 p.p. introducés

Boeking

tot 19 augustus 2018